1. Hangi Kamera veya Seti Seçmeliyim ? Cevap :
Öncelikli olarak güvenlik kameralarından başlayalım.
Hangi güvenlik kamerasını seçmeliyim ?
İç mekanda kullanılacak güvenlik kamerası için, kameranın bulunacağı konum çok önemlidir. Kameranın açısı, ışığın konumu ve kameranın montajlanacağı yükseklik güvenlik kamerasını seçerken en önemli etkenlerdir. Görünmesinin istediğiniz net alanı belirterek, lens seçimini ve çözünürlük kalitesi seçimini yaparız.
İç mekanda genellikle yarım dünya şeklinde(dome kamera) tercih edilir. Standart bullet kameraya nazaran ayak bağlantısı olmasığından, daha geniş bir perspektifli ve daha şık bir görünüm sağlar.
Aydınlatma veya güneş ışığının kamera lensine olan açısı, kullanılacak teknolojiyi belirler.
Örneğin Day/Night, Low-Light, Thermal görüntüleme vs.... gibi teknolojik seçenekler arasından en doğru olanı seçmek gerekir. Bu oldukça spesifik bir konu ve teknik deneyim gerektirmektedir.
2. Gece Görüntüsü Kameranın Hangi Özelliği ile Belirlenir ?
Cevap : Gece görüntüsü kameranın üzerinde bulunan ledlere bağlı olarak değişmektedir. 12v ile çalışan ledler büyüklüğüne ve sayısına göre düşük ışıkta devreye girer. Infrared teknolojisi gözle görülemeyen bir ışının kamera işlemcisi tarafından algılanması ile çaışmaktadır. 20-35 metre arası bir mesaefeyi aydınlatmak için 4 atom led veya 56 led gereklidir. 10-25 led için ise 2 atom led veya 36 led yeterli olacaktır.
3. İç Mekan ve Dış Mekan Arasında nasıl farklar vardır ?
Cevap : İç mekan kameraları ile dış mekan kameraları arasında işlemci olarak herhangi bir fark yoktur. Ancak Dış kasa olarak bazı farlar bulunmaktadır. İlk olarak kameranın ayak kısımında farklar vardır. İç mekanda genellikle tavana monte edildiği için Dome modeller seçilmektedir. Ayrıca kullanım yerine göre darbeye dayanıklı modeller gibi bazı özelliklerde kameraları bir birinden ayırmaktadır. İç mekan modelleri incelemek için tıklayınız.
4. Dış mekan kameralar Su ,Isı ,Toz Gibi Dış Etmenlere Dayanıklı mıdır ? İP 66 ve İP 67 standartı nedir ?
Cevap : Kameraların kullanım yerine uygun olup olmadığını gösteren standartlardır. Belirli testlerden geçtikten sonra ancak onay alınabilir.IP Koruma Derecesi, Mekanik veya elektrikli cihazların suya, toza veya dış darbelere karşı dayanıklılığını ölçmek için kullanılan derecelerdir. Bu dereceler Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından yayınlanmıştır.
IP66: Toz geçirmez ve her yönden gelebilecek yüksek tazyikteki sulara karşı koruma sağlar.
IP67: Toza ve 30 dakikadan kısa süreli suya daldırmalara karşı koruma sağlar.
IP68: Belirtilen basınç ve sıcaklık değerleri altında toz ve su geçirmez.
5. Kablo Kalitesi Neye Göre Değişmektedir ?
Cevap :Güvenlik kamerası sistemlerinin montajında, yüksek ve net görüntü kalitesi sağlayan özel koaksiyel kablolar kullanılmaktadır. Koaksiyel kablolar; uzun mesafelerde görüntü, ses ve güç sinyallerini en az kayıpla iletebildiğinden genellikle tercih edilebilmektedir.
Koaksiyel kablolar kullanılacak kamera özelliğine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Güvenlik kamerası sisteminde; ses iletimi yapılacaksa 4+1 kablo, ses iletimi yapılmayacaksa 2+1 kablo tercih edilmelidir.
2+1 güvenlik kamerası kabloları ile görüntü ve güç aktarımı yapılabilmektedir. Kameranın çalışması için gerekli güç bu kablo üzerinden sağlanabilmektedir. Bunun yanında güvenlik kamerasının çektiği görüntülerin dijital kayıt cihazına (DVR )iletimi de sağlanabilmektedir.
4+1 güvenlik kamerası kabloları aracılığıyla görüntü ve güç aktarımının yanında ses iletimi de yapılabilmektedir. Kamera sisteminde dahili ya da harici mikrofonun bulunduğu durumlarda, ortam sesleri 4+1 kablo ile aktarılabilmektedir. Kablo modelleri incelemek için tıklayınız.
6. İp kamera Nedir, Ahd Kamera Nedir ?
Cevap : AHD kamera, analog CCTV altyapısını kullanarak 720p ve 1080p çözünürlükte görüntü elde edilebilen gelişmiş bir teknolojidir. 2014 yılı sonlarında duyurulan AHD teknolojisi, koaksiyel kablo üzerinden aktarılan analog video sinyalinin, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafında işlenmesi esasına göre çalışmaktadır. IP Kamera, üzerinde bulunan sensörler sayesinde görüntüyü yakalayıp bu görüntüleri dijital veriye çevirdikten sonra ağ (network) yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcılara ileten görüntüleme sistemidir. İP modelleri incelemek için tıklayınız.
7. POE nedir ?
Cevap : İp Kameralarda 12V enerjinin data kablosu üzerinden aktarımını sağlayan sistemin adıdır. Genelikle POE özellikli switch üzerinden veya direk NVR ın poe çıkışından kameraya data kablosundan (CAt6 veya üstü) enerji aktarılarak kullanılır. Normal seri RJ45 bağlantısı yapmanız yeterlidir kameranın çalışması için. PoE kameralar, normal kameralardan çok daha fazla esnekliğe sahip IP kamera kullanımı sağlar, çünkü güç kablosunun olmaması, ethernet kablosunu neredeyse her yere çekebilmenize ve gerektiğinde kolayca yeniden konumlandırılmasına olanak tanır.
8. POE li Kayıt Cihazı Nedir ?
Cevap : İp kameraları kayıt etmek için kullanılan NVR ın her kamera için bir adet POE özellikli çıkışı bulunmasına denir. Herhangi bir switche gerek duymadan direk ip kamerayı bağladığıınızda hem enerji hem de data kablo üzerinden kameraya aktarılacak görüntüler kayıt edilebiliecektir. POE li modelleri incelemek için tıklayınız.
9. NVR Dedir ? AHD DVR nedir ?
Cevap : NVR ip kameraları kayıt etmek için kullanılır . Network Video Recording in kısaltmasıdır.
AHD DVR AHD kameraları kayıt etmek için kullanılan Kayıt cihazlarıdır. Analog High Definition Digitital Video Recording ın kısaltmasıdır. NVR modelleri incelemek için tıklayınız.
10. Hybirt Kayıt Cihazı Nedir ?
Cevap :Bu cihazlar hem AHD hem İp sistemleri aynı anda veya farklı farklı çalıştırabilme özelliğine denir. Örneğin sitemizde satılan 4 kanal cihazlar 4 AHD kamera , 4 İp kamera aynı anda kayıt edebilmektedir. Bu özelliği kullanabilmek için cihazın sırasıyla Menü =) System=)Digital =) Kanal Mod kısımına giriş yapılmalıdır. Buradan uygun modu seçip kullanmaya başlayabilirsiniz. Hybirid Kayıt cihazı modelleri incelemek için tıklayınız.
11. Hangi Adaptörü Seçmeliyim ?
Cevap : Adaptörler kameralara 220 V 12v çervirmek için kullanılan dönüştürücülerdir. Ortalama bir kamera 12V 1 amper güç kullanmaktadır. Buna uygun olarak örneğin 4 kamera için 10 amper , 8 kamera için 15 amper kullanabilirsiniz. Adaptörün amperi ne kadar yüksek ise o kadar sağlıklı olacaktır. Genelde seçim yaparken harcanacak enerjinin 2 katı olarak hesaplama yapılmaktadır. Adaptör modelleri incelemek için tıklayınız.
12. Hangi Kameralarda Plaka Okuyabilirim ? Cevap : Gündüz 2.0mp ve üstü kameralarda 200 metreye kadar Plaka okuma yapabilirsiniz. Ancak aracların 20 km ile 80 km üzeri hızda seyir etmesi durumunda frame hızının 25 ve üstü olması gerekir. Gece ise plakaların üzerindeki fosfordan kaynaklı olarak plaka üzerindeki rakamlar parlama yapmaktadır. Eğer dar bir açı 8mm veya 12mm gibi bir açı ve 5 metre bir mesafeden kamera açısı ile görüntü alabilriseniz plaka okunacaktır. Ancak gece plaka okuma için %100 okuma garantisi gerekli ise plaka okuma yazılımı gereklidir. Bu yazılım bir Pc tarafından çalıştırılmalıdır. Modem üzerinden ip kamera ile bağlantı kurulup yazılım üzerinden plakalar okunabilmekdedir. Yeni çıkan 5mp ip kamera modellerimizde plaka okuma %80 e yakın verim vermektedir. Bir çok şehir giriş çkışında kullanılmaktaıdr. İP 5mp modelleri incelemek için tıklayınız.
13. Kablosuz Kamera Nedir ? Cevap Kablosuz kameralar 2 şekilde ayrılabilir.
1. Kendi üzerinde Wifi aparatı olan ürünler
Genellile iç mekan için kullanılan , Sd karta kayıt yapan İp Kamera ürünleridir. Bu ürünlerde genellikleOnvif özelliği bulunmadığı için NVR lara kayıt yapılamamaktadır. Wifi üzerinden kayıtları ve canlı görüntüyü cep telefonunuzdan izleyebilirsiniz. Kablosuz çekme mesafesi modeme bağlı olarak değişmektedir. Kablosuz modelleri incelemek için tıklayınız.
2. Ayrıca Akses point kullanılarak Kablosuza dönüştürülen ünler.
Tüm ip kameralar harici bir akses pointe bağlanarak kablosuz olarak kullanılabilir. Seçilecek ürüne göre 20 km ye kadar kablosuz aktarım tek bir akses pointli sistemde yapılabilir. Kurulum için akses point ve switche gerek olmaktadır. Ayrıca switch ve akses point ün adaptörü için genelde Dış mekan buatlarıda kullanılmaktadır. Acces pointlerimize incelemek için tıklayınız. Kurulum Hakkında Sorular
Kablo nasıl çekilmelidir ?
Güvenlik ve tedbiri sağlamada en çok tercih edilen sistemlerin başında güvenlik kamerası sistemleri gelebilmektedir. Konu güvenliği sağlamak olduğundan, kamera sistemlerinde projelendirme aşamasından kamera montajına kadar her süreç büyük önem taşıyabilmektedir. Bu nedenle kamera sisteminin etkin ve verimli kullanılabilmesi için güvenlik kamerası kurulumunun yetkili kişilerce yapılması gerekebilmektedir.
Güvenlik kamerası sisteminin montajına geçilmeden kameraların kurulacağı yerler belirlenmelidir. Kamera kurulumu yapılacak alan ile görüntülenmek istenen yer arasında engel bulunmamalı ve kameranın güneş ışınlarını doğrudan almadığı yerler tercih edilmelidir. Kameraların kurulacağı yer belirlendikten sonra Dijital Kayıt Cihazının (DVR) koyulacağı yer belirlenmelidir. Bu yerin monitöre yakın ve kablolama doğrultusunda seçilmesi ekonomiklik kazandırabilmektedir. DVR’ın konulacağı yer belirlendikten sonra kablolama işlemi yapılmaktadır. Güvenlik kamerası tesisatında her kamera için ayrı kablo çekilmekle birlikte 2+1 kamera kablosu ya da 4+1 kamera kablosu kullanılabilmektedir.
Güvenlik kamerası kablolama işlemlerinden sonra kamera montajı yapılabilmektedir. Kamera montajı yapılırken kablolar ile kameranın uç bağlantıları gerçekleştirilmektedir. Bu bağlantılar aracılığıyla görüntü, ses ve güç iletimi yapılabilmektedir.
Güvenlik kamerası ile kablo bağlantılarının yapılmasının ardından bazı sistemlerde DVR cihazının harddisk bağlantısı yapılabilmektedir. Güvenlik kamerası harddisk bağlantısı, DVR içerisinde harddiskin bulunmadığı durumlarda yapılabilmektedir. DVR içerisindeki harddiskin, besleme ve data bağlantıları yapıldıktan sonra görüntüleyici bağlantısı yapılabilmektedir. Güvenlik kamerası görüntülerinin izleneceği cihazlar (monitör, televizyon vb.) ile DVR üzerindeki VGA, HDMI çıkışları arasındaki bağlantı gerçekleştirilerek güvenlik kamerası sistemi kurulumu tamamlanabilmektedir.
BNC bağlantısı nasıl yapılır ?
Power jak Nasıl Bağlanır ?
Kamera Açısı Nasıl Olmalıdır ?
Kablo Ömrünü Nasıl Uzatabilirim ?
En fazla Kaç Metrede Kablo Çekebilirim ?
Neden Buat Kullanmalımıyım ?
Yıldırımdan Nasıl Korunabilirim ?
Görüntüde Dalgalanma Neden Olur ?
Hard Disk Neden Bozulur? , Nasıl Ömrünü Uzatabilrim ?
Harekete Duyarlı Kayıt Nasıl Ayarlanır ?
Hareket Anında Nasıl Mail Alabilrim ?
Fatura ve Adres Hakkında Sorular
Fiyatlara KDV dahil midir ?
Teslimat Adresi Farklı Teslimat Adresi Farklı Olarak Sipariş Verebilir miyiz ?
Faturayı Mail olarak alabilir miyiz ?
Yurtdışına Ürün gönderebilir miyiz ?
Kargolama ve Teslimat Hakkında Sorular
Hangi Kargo Firması ile Çalışıyorsunuz ?
Gönderici kodunuzu öğrenebilir miyim ?
Ürünleri Şirketinizden Teslim Alabilir miyiz ?
Başka Kargo firması ile Gönderim Yapıyor musunuz ?
Kargodan Teslim Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Garanti ve İade Hakkında Sorular
Arızalı Ürünün Kargosu Kime Aittir.
Nasıl Garanti sorgulayabilriz ?
Hangi Durumlarda Garanti Dışıdır ?
Garantisi Dolmuş veya Garanti Dışı Ürünü Ücret Dahilinde Tamir Ettirebilir miyiz ?